Image
Pregătim partiturile
Image

Conferințe

24 mai 2021

Conferința Canto gregoriano: la forza espressiva della Parola Sacra (Cântul gregorian: forța expresivă a Cuvântului Sacru)

Conferențiar: Pr. Matteo Ferraldeschi, OFM - Italia

Moderator: Pr. Emanuel Chiriches, OFMconv - Italia

Matteo Ferraldeschi
Pr. Matteo Ferraldeschi
Emanuel Chiriches
Pr. Emanuel Chiriches
26 mai 2021

Conferința La Cappella musicale della Basilica di San Francesco in Assisi: spiritualità, tradizione e cultura (Capela muzicală a Bazilicii Sf. Francisc de Assisi: spiritualitate, tradiție și cultură)

Conferențiar: Pr. Giuseppe Magrino, OFMconv - Italia

Moderator: Pr. Emanuel Chiricheș, OFMconv - Italia

Giuseppe Magrino
Giuseppe Magrino
28 mai 2021

Masa Rotundă: Muzica Sacră acum și aici

Cu participarea membrilor Comisiei pentru Muzică Sacră a Episcopiei Romano-Catolice de Iași: Pr. Ciprian Antălucă, Pr. Cristian Dumea, Pr. Robert Râtan, Pr. Eduard Soare

Moderator: Alin Costea

Ciprian Angaluca
Pr. Ciprian Antălucă
Cristian Dumea
Pr. Cristian Dumea
Robert Ratan
Pr. Robert Râtan

   Părintele Emanuel Chiricheș este organist/animator liturgic al Bazilicii Sfântului Francisc din Assisi și student al Conservatorului de muzică „Francesco Morlacchi” la clasa de orgă a prof. Claudio Brizi.

   Părintele Matteo Ferraldeschi a obținut în anul 2013 diploma de studii avansate în paleografie și semiologie gregoriană la conservatorul de muzică din Lugano. Acolo a studiat cu Johannes Berchmans Göschl, Giacomo Baroffio, Giovanni Conti, Alexander Schweitzer, Fulvio Rampi și Angelo Rusconi. De asemenea, a participat la Canto Gregoriano dell’Associazione Internazionale Studi di Canto Gregoriano (AISCGre). Din 2009 până în 2012 a colaborat cu Biroul Sărbătorilor Liturgice ale Pontifului Suprem în calitate de director al corului Guida Mater Ecclesiae în Sărbătorile Liturgice Papale. Din iulie 2018 este din nou responsabil de acest rol. În Bazilica Vaticanului, din 2007, este membru al Capelei Muzicale Giulia. La Roma a colaborat cu instituții muzicale de prestigiu: Capela Sixtină de Muzică Pontificală, Capela de Muzică Liberiană, Capela de Muzică Oratorie; în 2009 a fondat Schola Cantorum Angelici Cori la Parohia Sfinților Protomartiri Romani, iar în 2017 Mulierum Schola Romana: un ansamblu feminin dedicat studiului și interpretării filologice a cântului gregorian. Din anul 2008 este asistent al catedrei de cânt gregorian și muzicologie liturgică pentru cursuri de formare de bază la Institutul Pontifical de Muzică Sacră. Este membru al Consiliului Director internațional - (reprezentant pentru Italia) - al Asociației Internaționale a Studiilor Cântării Gregoriene.

   Părintele Giuseppe Magrino a studiat orga cu maestrii Wolfango Dalla Vecchia și pianul cu Luigia Rossi Molinari. A devenit maestru al cântului gregorian și dirijor de cor la Institutul Pontifical Ambrosian de Muzică Sacră din Milano, unde a studiat cu L. Migliavacca, L. Molfino, A. Turco și V. Donella. De asemenea, a urmat diverse cursuri de specialitate în dirijat coral. Creația sa de muzică sacră include: misse, motete, imnuri și diverse lucrări liturgice cu acompaniament de orgă sau orchestră.

   În ceea ce privește creația sa instrumentală, merită menționate concertele pentru orgă, fagot, soprană și orchestră, „Concerto per Maria”, precum și o simfonie pentru corzi și percuție și diverse piese de pian și muzică de cameră. De asemenea, este de remarcat „Sonatina per Assisi” pentru pian, cântată pentru prima dată în Winterthur’s Statdt-haus din Elveția și melodia actuală a semnăturii TV a Euharistiei duminicale de pe RaiUno din poemul simfonic „Sărăcia lui Francisc”. A scris muzică pentru orchestre, inclusiv două oratorii: „Antonio di Padova” și „Le stigmate di San Francesco”; cantatele „La Samaritana al pozzo”, „L’annunciazione di Cristo”, „Quale gioia quando mi dissero”, „Il roveto ardente”; poemul simfonic „Fides et ratio”; „La povertà di Francesco”, precum și variantele pentru cor și orchestră pe tema filmului „Fratele Soare, Sora Lună”. În ceea ce privește teatrul, el a scris muzica pentru piesa „Fili di Soli” pe versuri de Paul Celan și în regia lui Doris Merz. Printre diversele angajamente și concerte susținute în Italia și în străinătate (Spania, Germania, Elveția, Malta, Polonia, Ucraina, România și Turcia) cu Corul Capelei din Bazilica Papală Sf. Francisc, merită menționată invitația de a-și oferi serviciile în Bazilica Sf. Petru din Roma, înaintea Preasfinției Sale, Papa Ioan Paul al II-lea, pentru Jubileul pentru artiști (18 februarie 2000). A publicat lucrări pentru editurile Casa Editrice Francescana și Carrara și a înregistrat CD-uri cu diverse case de discuri. Actualmente este director al Corului Capelei din Bazilica Papală Sf. Francisc din Assisi.

   Părintele Ciprian Antălucă s-a născut la 07.05.1978 la Tămăşeni. A fost hirotonit preot în data de 28 iunie 2003 la Roman de către E.S. Mons. Petru Gherghel. A urmat studii postuniversitare la Institutul Pontifical de Muzică Sacră din Roma (2003-2009), unde a obţinut bacalaureatul, licenţa şi masterul în Muzică Sacră. A îndeplinit misiunea de cantor la exerciţiile spirituale din Vatican ce au avut loc anual în prezenţa Papei Benedict al XVI-lea şi a Curiei Romane (2006-2013). A activat ca vicar parohial în comunităţile din L’Aquila şi Campobasso din Italia. În perioada 2010-2014 a activat ca profesor de muzică la Liceul Franciscan din Roman şi ca dirijor la Institutul Franciscan din acelaşi oraş, pregătind mai multe coruri din diferite parohii ale Diecezei de Iaşi. La 1 octombrie 2014 a fost numit vicar parohial în Parohia „Sf. Nicolae”, Bacău. La 1 iulie 2016 a fost numit responsabil al Oficiul pentru Muzică Sacră în Dieceza de Iași. De la 1 noiembrie 2016 până în 2019 a fost numit maestru de cor și dirijor la Catedrala Romano-Catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Iaşi și vicar parohial la Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași (1 noiembrie 2016 – 31 august 2019).

   În 2019 a coordonat și dirijat corul format din 200 de persoane care a animat vizita Sfântului Părinte Papa Francisc, la Iași.

   De la 1 septembrie 2019 este numit paroh de Suceava, decan de Bucovina și membru al Consiliul Prezbiteral (1 septembrie 2020 - ).

   Părintele Cristian Dumea

   Părintele Robert Râtan

   Părintele Eduard Soare s-a născut la Focșani, județul Vrancea. A absolvit Școala Generală nr. 31 din Bacău, cu profil de muzică și arte plastice, Liceul de Artă „G. Apostu” din Bacău și Institutul Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” Iași. În anul 2001 a fost hirotonit preot la Roman.

   A activat ca vicar parohial în Parohia „Sf. Fecioară Maria Regină” Mărgineni (Bacău) și a fost profesor de muzică la Seminarul Mic din Bacău. A făcut studii post-universitare la Institutul Pontifical de Muzică Sacră din Roma și la Universitatea Pontificală Saleziană din Roma.

   A activat ca formator și vicerector al Institutului Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” Iași, responsabil al Oficiului pentru Cler al Diecezei Romano-Catolice de Iași, membru al Consiliului pastoral al Diecezei Romano-Catolice de Iași, colaborator al Oficiului pentru Vocații din cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România și membru în Comisia de publicare a cărților liturgice în limba română: Liturghierul Roman, Lecționare, Ritualul înmormântării, Colecții de muzică bisericească. A coordonat colecția „Psallite Domino. Liber cantualis. Cantus in ordine Missae occurrentes”.

   A fost membru în Comisiile de organizare ale celebrărilor prilejuite de pelerinajul anual la Sanctuarul Maicii Domnului din Cacica, vizita Papei Ioan Paul al II-lea în Romania, hirotonirea episcopală a Mons. Aurel Percă, Ziua diecezană a Tineretului, exerciții spirituale ale sf. Părinte Benedict al XVI-lea, beatificarea Mons. Anton Durcovici, Întâlnirea Papei Francisc cu tinerii și familiile la Iași.

   Din anul 2009 este profesor de psihologie, retorică și cânt gregorian la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași și membru în Comisia de Muzică Sacră a Diecezei Romano-Catolice de Iași.