Image
Pregătim partiturile
Image

Artiști

Paris

Alexandru Catău

Alexandru Catau

   Alexandru Catău este un muzician român care trăiește în Franța. Născut în Bacău, în anul 1991, a urmat studii muzicale în România la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca urmând mai apoi a-și continua studiile la Paris la Conservatorul Național Saint Maur des Fossés la secția de improvizație, precum și la Conservatorul din Versailles la secția de interpretare.

   A participat la cursuri de masterclass de interpretare și de improvizație in Franta, Germania, Italia și Serbia unde i-a avut ca profesori pe Olivier Latry, Thierry Escaich, Florian-Baptiste Marle Ouvrard, Henri-Franck Beauperin, Maude Gratton, Dalibor Miklavčič, Shin-Young Lee, Pavel Kohut, Martin Schmeding.

   În anul 2017 a fost câştigător al bursei „George Enescu” oferită de Institutul Cultural Român din Bucureşti pentru a reprezenta România la „Paris, Cité Internationale des Arts”.

   A susținut recitaluri de orgă cu precădere în Franța, Elveția, Italia, România, Serbia. In vara anului 2019 efectuează primul său debut în calitate de concertist în Statele Unite ale Americii susținând o serie de concerte.

   Din anul 2018 este dirijorul al Ensemble Vocal d Orgeval din Paris și organist titular la biserica Saint Francois de Sales din arrondismentul XVII.

București

Dan Racoveanu

Dan Racoveanu

   Dan Racoveanu, licențiat al Universității Naționale de Muzică, Bucureşti - orgă şi dirijat de orchestră, îşi continuă studiile la Academia Sibelius - Helsinki. Participă la cursurile unor prestigioase academii precum: Academia de Muzică Veche - Innsbruck (Austria), Academia Bach - Porrentruy (Elveţia), Academia Internaţională Bach - Stuttgart (Germania) atât în calitate de organist cât şi de dirijor, sub îndrumarea muzicienilor: Michael Radulescu, Harald Vogel, Jesper Christensen, Helmuth Rilling, Christoph Krummacher, Ludger Lohmann.

   În 1992 înfiinţează ansamblul baroc “Continuo” specializat în practica interpretativă a perioadei barocului, pornind de la studiul surselor de epocă. La Biserica Evanghelică C.A. București, în calitate de organist, cantor şi dirijor al corului “Martin Luther” organizează stagiuni de concerte de orgă, camerale şi corale cu programe ca: Tricentenar Nikolaus Bruhns, Couperin – Leçons de Ténèbres, Tricentenar Henry Purcell, Jubileu César Franck, Brahms – Integrala creaţiei pentru orgă, Messiaen - La Nativité du Seigneur, Livre du Saint Sacrement (p. a. r.).

   În aprilie 2000 interpretează la Atheneul Român, în primă audiţie în România, coralele din Colecţia “Neumeister” de J. S. Bach (descoperite în 1984). Tot în anul Bach, organizează în premieră în România primul festival de muzică barocă pe instrumente de epocă la Atheneul Român.

   Obține titlul de doctor în 2005 cu teza “Basso continuo – o practică redescoperită”, apreciată Summa cum laude.

   Din 2007 este invitat anual la Atelierele de Muzica Veche de la Tréport (Franța) pentru a ține masterclass-uri de orgă și basso continuo.

   Susţine numeroase recitaluri în Germania, Elveţia, Franţa, Finlanda, Italia, Polonia, Irlanda, Anglia şi în țară și promovează literatura de orgă la patru mâini, realizând transcripții după Enescu, Lipatti, Mendelssohn, Wagner.

   În prezent este conferențiar și titularul clasei de orgă la Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti unde predă și basso continuo, disciplină pe care a introdus-o în 1994, pentru prima oară în România.

Eduard Antal

Eduard Antal

   Eduard Antal este managerul de proiect al Festivalului de Orgă „Cantus Ecclesiae” și este organistul titular al Catedralei Romano-Catolice Sfântul Iosif din București. În cadrul „Universității Naționale de Muzică București” a absolvit ciclurile de licență și de master, specializarea orgă, sub îndrumarea domnului profesor Dan Racoveanu. În prezent este doctorand al aceleiași instituții, avându-l drept coordonator pe profesorul și compozitorul Dan Dediu. Pregătirea sa muzicală se datorează și participării active la cursurile susținute de muzicienii Steffen Schlandt, Erich Türk, Marcel-Octav Costea, Konrad von Abel, Giulio Prandi și Issac Alonso.

   Eduard este unul dintre muzicienii care reprezintă UNMB în proiectul „Young Musicians, Ambassadors of the National University of Music Bucharest”. Este un bun ambasador nu numai al UNMB, dar și al propriului său talent și al artei interpretative românești de orgă.

   Este laureat al Concursului Național de Interpretare „Ada Ulubeanu”, edițiile 2020 și 2019, și de asemenea, în cadrul aceluiași concurs, a primit Premiul Special „Franz Xaver Dressler” pentru cea mai bună interpretare.

   În anul 2018 a primit „Bursa de excelență” din partea „Universității Naționale de Muzică București” pentru performanțe cultural-artistice remarcabile, iar în perioada 2017-2018 a fost bursier al Fundației „Principesa Margareta a României”, în cadrul programului „Tinere Talente”.

   A susținut numeroase recitaluri ca solist în Elveția, Italia, Ungaria, Turcia și în orașe importante din România precum București, Brașov, Arad, Timișoara, Alba Iulia, Sibiu, Mediaș. În anul 2020 a concertat în cadrul Turneului Național „Orgile României” – ediția a II-a.

   A participat la festivaluri naționale și internaționale dintre care amintim: „Festivalul Internațional de orgă București” – 2020, „Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu” – 2019, „Festivalul Muzicii Belgiene” – 2019, „Helmut Platner” – 2018, „VoxNovus” – 2018, „VoxEarlyMusic” – 2017, „Festivalul Chei” – 2017. A făcut parte din poiectele „Poveștile instrumentelor – orga clasică” 2020 și „ConectArts” 2018.

Alin Costea

Alin Costea

   Născut la 23 semptembrie 1987, în Steierdorf, Caraș-Severin, absolvă, în 2013, programul de licență la Facultatea de Interpretare Muzicală, din cadrul Universității de Muzică București, la secția de Canto și Artele spectacolului muzical, la clasa prof. Gabriel Năstase.

   În 2015 printr-o colaborare în cadrul UNESCO Foundation for Youth între Facultatea de Arte, Galați, și Academia Centrală de Dramă, Beijing, absolvă programul de master în Teatru Muzical.

   În 2015 primește o bursă de studii în cadrul Academiei Centrale de Dramă, Beijing, unde va participa ca asistent de regie și coordonator artistic la o serie de festivaluri internaționale și workshopuri.

   Urmează cursuri și masterclassuri de perfecționare vocală cu Wang Dong Jun (Academia Centrală de Dramă, Beijing), Hildegunn Pettersen (Opera Națională, Oslo), Vlad Iftinca (Metropolitan Opera, New York) și tehnică interpretativă, coregrafie și dans cu Zhao Yong Bin, Hao Rong (Academia Centrală de Dramă, Beijing), Vladmir Bouchler (Colegiul Norvegian de Teatru Muzical, Oslo), Sterre Meier (Guildford School of Drama, Londra), Liliana Iorgulescu (UNATC, București), Bogdan Ulmu (Universitatea de Arte, Iași).

Maria Luisa Andrici

Maria Luisa Andrici

   Maria Luisa Andrici s-a născut la data de 14 oct. 1999, în localitatea Verona din Italia. A absolvit Colegiul Național de Arte „O. Bancilă“ din Iași, clasa de pian, prof. Alexa Claudia.

   A început studiul pianului la vârsta de 5 ani, un an mai târziu câștigând premiul I la categoria ei de vârstă, în cadrul Concursului Național de Interpretare Instrumentală „Carl Czerni“ din Piatra Neamț.

   Drumul artistic al Mariei Luisa a continuat să se contureze printr-o pregătire continuă și prin participarea la nenumărate olimpiade, master class-uri, concursuri și festivaluri atât naționale cât și internaționale.

   Din anul 2017 studiază orga clasică la Universitatea Națională de Muzică București sub îndrumarea d-lui prof. Dan Racoveanu, în prezent fiind studentă în anul III. Pe parcursul celor trei ani de studenție a susținut concerte de orgă, iar în anul 2020 a fost laureată a Concursului Național de Interpretare „Ada Ulubeanu“.

   Dincolo de pregătirea muzicală, Maria Luisa a dorit încă de mică sa pună talentul ei în slujba oamenilor. Este una dintre promotoarele proiectului „Să dăruim iubire“, implementat în anul 2009 cu scopul de a veni în sprijinul copiilor din deșertul Chalbi, Kenya. Pentru a face cunoscută cauza acestor copii și pentru a-i ajuta, a susținut numeroase evenimente, recitaluri, turnee și concerte vocale și instrumentale în țară și în alte părți ale lumii.

Daniel Ciobanu

Daniel Ciobanu

   Daniel Ciobanu, are 21 de ani este student al Universității Naționale de Muzică din București, specializarea orgă, la clasa conf. Univ. dr. Dan Racoveanu. A descoperit orga la liceu dintr-o simplă curiozitate, iar drumul dezvoltării sale l-a parcurs singur. Neavând un profesor, a început să studieze și să cunoască tainele orgii, descoperind în același timp plăcerea pentru arta improvizatorică franceză, pe care dorește să o dezvolte în viitor. Anul acesta, 2021, a reușit să devină Bursier al Fundației Margareta a României în cadrul programului Tinere Talente 2021. După admiterea la Conservator a susținut un prim concert de orgă în satul său natal, Pildești - județul Neamț, concert care a deschis drumul viitoarelor concerte pe care dorește să le susțină. Pe lângă orgă, lui Danuiel îi place foarte mult să compună piese muzicale, să facă aranjamente ale unor piese, concerte și simfonii, dar și să deseneze și să danseze. 

Cluj

   Clasa de orgă a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj a fost reînființată în anul 1990 după o pauză de mai multe decenii. Aceasta nu putuse să funcționeze sub regimul comunist, care privea orga ca pe un dușman din cauza conotației religioase inerente. Dacă la început a lipsit un instrument adecvat, în 1994 a putut fi inaugurat studioul de orgă care adăpostește o orgă istorică construită de Samuel Maetz în anul 1819, provenită de la biserica evanghelică din Hoghilag (jud. Sibiu). În perioada 1990-2015, clasa de orgă a funcționat sub conducerea prof. univ. dr. Ursula Philippi, alături de care au activat apoi și conf. univ. dr. Maria Abrudan și conf. univ. dr. Erich Türk, care sunt în continuare activi. Din anul 2015, acestora li s-a alăturat și lect. univ. dr. Amalia Erdős. Absolvenții rezultați de-a lungul anilor au devenit organiști în diverse biserici clujene și nu numai, cadre didactice la licee de muzică și în instituții de învățământ superior, o parte dintre ei emigrând și activând în Europa Occidentală sau în SUA.

Amalia Erdős

Amalia Erdos

   Amalia Erdős a absolvit Academia de Muzica Gh. Dima din Cluj-Napoca în anul 2008 la clasa de orgă a prof. univ. Ursula Philippi şi conf. univ. Erich Türk. În 2005-2006 a studiat orga la Hochschule für Künste din Bremen, Germania, cu prof. Wolfgang Baumgratz şi muzica veche cu prof. Harald Vogel. A participat activ la cursuri de măiestrie unde a studiat orga și clavecinul cu profesori de renume internațional.

   În 2006 a fost finalistă a Concursului Internaţional de Orgă “Georg Muffat” din Schlaegl, Austria. In 2011 a castigat premiul III la Concursul Internaţional de Orgă „Jan Kucharski” din Lodz, Polonia.

   În anul 2012 a beneficiat de bursa Fundației Eberhard Kraus din Regensburg, Germania, în cadrul căreia a susținut 3 concerte în Germania.

   Este invitată să susţină concerte în ţară şi în străinătate. Colaborează cu diverse filarmonici din țară şi este invitată să concerteze alături de diverse formaţii camerale. Alături de corul Jubilate lansează Cd-ul „Cantate Domino” care conține în prima audiție absolută Psalmul 133 de Sigismund Toduță pentru orgă și cor.

   Din 2009 este membru al formaţiei de muzică barocă “Fonte di Gioia” cu care susţine o intensă activitate concertistică. În același an ansamblul obţine premiul II la primul concurs de muzică barocă din Romania, “La Stravaganzza”, desfăşurat la Cluj-Napoca. In 2013 lansează primul CD audio care iși propune să readucă la viață sonoritatea celei mai vechi orgi din Romania (Păucișoara - județul Mureș).

   În prezent este lect.univ.dr. la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, în cadrul căreia predă orgă, clavecin și muzică de cameră.

Erich Türk

Erich Turk

   Erich Türk a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. A studiat orga alături de prof. univ. dr. Ursula Philippi (Cluj-Napoca) și Michael Rădulescu (Viena), și clavecinul cu Ilton Wjuniski (Paris) și Gordon Murray (Viena), luând parte, în egală măsură, la diverse masterclass-uri dedicate instrumentelor cu taste organizate în Portugalia, Franța, Germania, Elveția și Rusia.

   Între 1995 și 1999 a activat ca organist și dirijor de cor al Bisericii Evanghelice din Mediaș, iar în același an 1995 a început să predea orgă, clavecin, organologie și muzică de cameră la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Pe lângă activitatea didactică pe care o desfășoară și în prezent, Erich Türk s-a remarcat ca interpret solist, sau ca membru al Ansamblului Baroc „Transilvania” și al altor formații camerale alături de care a susținut recitaluri pe teritoriul european, în Israel și Statele Unite al Americii.

   S-a implicat activ în organizarea unor evenimente centrate pe muzica veche, precum Festivalul de Muzică Barocă „La Stravaganza” ajuns, deja, la cea de-a șasea ediție, sau Academie de Sablé en Transilvanie. Este interesat în mod continuu de restaurarea muzicii vechi și de promovarea interpretării informate istoric. A fondat casa de discuri TransilvANTIQs, dedicată culturii muzicale autohtone și a interpretat în premieră a numeroase lucrări contemporane semnate de către compozitorii români. Deține o amplă discografie, iar alături de Ansamblul Baroc „Transilvania” a realizat un documentar privind muzica din Transilvania. Dintre premiile obținute de Erich Türk de-a lungul carierei sale artistice amintim Premiul al II-lea și Premiul Publicului la Concursul Internațional de Orgă „Johann Sebastian Bach” de la Bruges, în anul 2000.

Szilvia Szabó

Szilvia Szabo

   Szilvia Szabó a început studiul pianului la vârsta de 12 ani. În 2016 a absolvit Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, la clasa de orgă a profesoarei lect.univ.dr. Amalia Erdös. Este absolventa Academiei Națională de Muzică „Gheorghe Dima„ din Cluj-Napoca, la specializarea orgă. În prezent este studentă la Master, anul I, la Facultatea de Interpretare a Academiei Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, în clasa profesorilor: conf.univ.dr. Erich Türk şi lect. univ. dr. Amalia Erdös. A ținut numeroase concerte solistice în România. A obținut premii la concursuri din țară, precum la Olimpiadele Naționale de Muzică şi la Concursul Național de Interpretare „Ada Ulubeanu”.

Roland-Robert Reman

Robert Reman Roland

   Roland-Robert Reman s-a născut la Budapesta pe data de 23 februarie 1995. Studiile de liceu le-a terminat în Colegiul Reformat din Cluj, dupā care a continuat la Facultatea de Teologie Reformată, profilul de Pedagogie Muzicalā în cadrul facultății Babeș-Bolyai. Aici a absolvit în 2016 cu licență. În anul universitar 2016-2017 s-a înscris la „Academia de Muzică Gheorghe-Dima“ și concomitent a continuat cu studiile la pedagogie, nivel de master. De cinci ani lucrează pe un post de cantor la biserica reformată Iris din Cluj, unde se ocupă și cu educația muzicală a copiilor din comunitate, inclusiv cu predarea orelor de pian și chitară. Este membru activ al mai multor coruri din Cluj. Din anul 2015 a frecventat, în mod regular, cursurile de muzică veche din Miercurea Ciuc. De asemenea a luat parte și la cursuri de muzică barocă din cadrul facultății Gheorghe-Dima. A avut concerte de orgă în Cluj, Sibiu, Zalău, Alba-Iulia, Sighisoara, Bistrița, Orăștie, Miercurea-Ciuc și în Ingelheim (Germania).

Cosmina-Andreea Barna

Costmina Andreea Barna

   Cosmina-Andreea Barna este absolventă a Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță“ din Cluj-Napoca. În prezent studiază orga la clasa profesorilor conf.univ.dr. Erich Türk și lect.univ.dr. Amalia Erdös în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“ Cluj-Napoca. De-a lungul timpului a participat la diferite masterclass-uri și s-a remarcat prin diverse recitaluri și premii la concursuri naționale de orgă.

Sámuel Sógor

Samuel Sogor

   Sámuel Sógor s-a născut la Cluj-Napoca pe data de 09 august 2000. După terminarea studiilor la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” sub îndrumarea profesoarei Csengeri-Kostyák Zsuzsa s-a înscris la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” în clasa profesorilor Erich Türk și Amalia Erdős. Începând de anul 2020 este cantor organist la biserica reformată Suceag.

Szintia Kulcsár

Szintia Kulcsar

   Kulcsár Szintia s-a născut în 23 iulie, 2001, în Zalău. A absolvit Şcoala Gimnazială nr. 1 Pericei, după care și-a continuat studiile la Colegiul de Muzică ,,Sigismund Toduță'' din Cluj- Napoca. Studiul propriu-zis al orgii l-a început în clasa a IX-a, îndrumată de d-na prof. Amalia Goje, iar pe parcursul următorilor ani s-a perfecționat cu ajutorul d-nei prof. Csengeri Zsuzsa. În prezent este studentă în anul I la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca, la specializările orgă și canto clasic, mentorii ei în studiul orgii fiind conf. univ. dr. Erich-Michael Türk și conf. univ. dr. Maria Elisabeta Abrudan.

Brașov

Steffen Marcus Schlandt

Steffen Marcus Schlandt

   Steffen Schlandt s-a născut în anul 1975 la Brașov. Educația muzicală o primește de la tatăl său Eckart Schlandt cu care începe pianul și orga. Urmează apoi cursurile facultății de muzică din Cluj la secția orgă (la prof. Ursula Philippi). În continuare studiază cu prof. Christoph Bossert muzica bisericească la facultatea de muzică din Trossingen (Germania) și dirijat coral și de orchestră la Würzburg. A fost bursier al D.A.A.D. (Institutului German pentru Relatii Externe) și al serviciului „Diakonisches Werk”.

   Ca organist a concertat în numeroase țări din Europa precum Germania, Franța, Elveția, Suedia, Italia, Croația, Ungaria, România, Israel, Portugalia. A fost laureat al premiului D.A.A.D pentru rezultate deosebite. A obținut premiul II la concursul international de orgă Schramberg 2001 și premiul pentru acompaniament de Lied la concursul din Würzburg 2003. Între anii 2001-2004 a fost corepetitorul societății „Bach” din Würzburg. Este coordonatorul festivalelelor Musica BARCENSIS si Musica CORONENSIS. Din septembrie 2004 este dirijorul corului „Bach” și organist la „Biserica Neagră” și colaborează cu Liceul de Muzică Brașov și Facultatea de Muzică. În anul 2011 și-a susținut teza de doctorat cu titlul „Muzica de orgă din Brașov si Țara Bârsei”. În anul 2013 a terminat școala post-doctorală din cadrul UNMB București în cadrul programului MIDAS cu tema „Cantatele din secolele XVIII ale arhivei muzicale ale gimnaziului german din Brașov”. Pentru aceasta lucrare a obținut premiul fundatiei „Siebenbuergisch – Saechsische Stiftung”.

Geanina Sălăgean

Geanina Salagean

   Geanina Adina Sălăgean a început studiul muzicii la vârsta de 7 ani la Colegiului Național de Arte “Regina Maria” din Constanța și este absolventă a programelor de licență și master din cadrul Universității de Arte “George Enescu” din Iași. Între anii 2015-2019 a studiat la Universitatea Națională de Muzică din București, Facultatea de Interpretare Muzicală - orgă, iar din anul 2021 este absolventă a programului de doctorat din aceeași instituție. Din anul 2019 studiază orga la Universitatea Transilvania din Brașov în cadrul programului de Master Stil și performanță în interpretare vocală și instrumentală sub îndrumarea profesorului Steffen Schlandt.

   Din activitatea artistică amintim mai multe recitalui susținute în cadrul Festivalului Chei organizat de Universitatea Națională de Muzică din București, Festivalului Internațional de Muzică Barocă din Timișoara și a Festivalului de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc. De asemenea, în ultimii ani a cântat în mai concerte organizate în țară și în străinătate și a participat la cursuri de măiestrie cu Prof. univ. dr. Ursula Philippi, Dr. Mária Fülöp și Lars Ulrik Mortensen.

   În prezent lucrează ca profesor de pian la Colegiul Național de Arte “Dinu Lipatti” din București iar elevii ei au obținut numeroase premii la concursuri naționale și internaționale.

Iulia Reitu

Iulia Reitu

   Iulia Reitu s-a născut la București în anul 1998 și și-a petrecut prima parte a vieții la Ploiești, unde a frecventat timp de 12 ani cursurile Colegiului de Artă „Carmen Sylva”. A studiat pianul sub îndrumarea doamnei profesor Natalia Coloros-Mocănescu și a participat regulat la cursurile de măiestrie ținute de pianista de concert și dirijoarea Léa Yoanna Adam (președinte fondator al „L'Académie Des Artistes Musiciens”, Paris). În această perioadă a obținut premii la concursuri naționale și internaționale (Concours Musical de France 2006-2009, Concours International de Piano Nice Côte d'Azur 2009), a susținut audiții și recitaluri și a cântat în cadrul unor evenimente culturale locale.

   A început să studieze orga în anul 2016 sub îndrumarea Dr. Steffen Markus Schlandt, cu care continuă să lucreze și astăzi în cadrul Facultății de Muzică a Universității Transilvania din Brașov. În anii 2018 și 2019 a participat la Cursul Internațional de orgă de la Romainmôtier. În anul 2019 a obținut premiul III la secția de orgă a concursului Ada Ulubeanu de la București și și-a susținut recitalul de debut ca organist în stagiunea de concerte a Bisericii Negre.

Török Orsolya

Torok Orsolya

   Török Orsolya s-a născut la data de 1 martie 1996, fiind fiica mijlocie a familiei. Cântă de la o vârstă fragedă, alături de mama sa, de profesie cantor.

   Pregătirea sa temeinică în arta muzicală a început în anul 2011, alături de prima ei profesoară de muzică vocală clasică, Magdalena Suciu. Momentan este studentă în anul II la programul de studii masterale în cadrul Universității Transilvania din Brașov, Facultatea de Muzică, la specializarea "Stil și performanță în interpretare intrumentală și vocală" , la clasa lect. univ. dr. Mihaela Buhaiciuc și lect. univ. dr. Cristina Radu-Giurgiu.

   Repertoriul ei este alcătuit dintr-o varietate de genuri muzicale, pornind de la lied, oratoriu până la operă, operetă și musical.

   A participat la cursuri de măiestrie vocală susținute de Georgeta Stoleriu, Mihaela Buhaiciuc, Liliana Bizineche, Temesi Mária și Halmai Katalin.

   De un an, este cantorul Bisericii Romano-Catolice Sf. Apostoli Petru și Paul din Brașov.