Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae

Concert Clasa de orgă
Universitatea Națională de Muzică București

 

26 mai 2022

20:00

Universitatea Națională de Muzică București

Dan Racoveanu

Dan Racoveanu

București

Programul concertului din această seară este conceput pe câteva simetrii:

• debutează cu Adventul - începutul anului bisericesc și se încheie cu Te Deum

• centrul de greutate este reprezentat de tema Rusaliilor care s-au sărbatorit chiar în această săptămână

• apoi este o alternanță între muzica Barocă inspirată de cântul gregorian și Charles Tournemire, compozitor de la începutul sec. XX, foarte puțin cunoscut la noi, care propune o muzică de o profundă contemplație religioasă și cu un limbaj modal foarte aparte, prin lucrarea sa foarte amplă L’Orgue Mystique.

Clasa de orgă

Clasa de orgă a fost înfiinţată în cadrul Conservatorului în anul 1954. Iniţiativa a aparţinut atât maestrului Dumitru Dinicu, rector al instituţiei în acea perioadă, cât şi renumitului organist Helmut Plattner. Crearea unei clase de orgă a reprezentat, în acei ani, marcaţi de politica stalinistă, un act de curaj întrucât orga, fiind un instrument de cult, nu era agreată de oficialităţi. Strădania acestor două personalităţi a fost mai mult decât meritorie în contextul acelor vremuri atât de tulburi.

Domnul profesor Helmut Plattner s-a dedicat activităţii pedagogice în paralel cu o intensă carieră solistică. Sub îndrumarea sa s-au format numeroşi organişti valoroşi, deschizându-se astfel un orizont inexistent până atunci. Printre studenţii remarcabili pe care i-a avut se numără Eckart Schlandt, care a fost decenii la rând organistul Bisericii Negre din Braşov și Michael Rădulescu, cu o carieră internațională și profesor de orgă pe viață la Conservatorul din Viena.

Începând cu 1980, regimul comunist nu a mai acordat locuri la examenul de admitere pentru orgă, clasa fiind astfel desfiinţată. Evenimentele din decembrie 1989 au repus în drepturi clasa de orgă care funcţionează în cadrul Facultăţii de Interpretare Muzicală a Universităţii Naţionale de Muzică. În vremurile de restriște însă, bisericile atât catolice cât și protestante au fost cele care au menținut continuitatea acestui instrument. Fără ele orga poate că ar fi dispărut!

Un moment extrem de important pentru clasa de orgă a fost construcția orgii de concert din sala G. Enescu, ce a avut loc în 2007, când rector era prof. univ. dr. Dan Buciu, care a aprobat alocarea fondurilor necesare pentru acest proiect nesperat şi de mare anvergură. Un moment cu adevărat istoric dat fiind că, în România, nu mai fusese construită o orgă nouă din anul 1944!

Noua orgă este un instrument de o înaltă calitate și a fost concepută şi realizată de constructorii Ferdinand Stemmer şi Barbara Dutli din Elveţia, împreună cu atelierul-școală “Construcții de orgi și tâmplărie” de la Hărman – Braşov pe care tot ei l-au înfiinţat şi condus. Ei sunt totodată restauratorii multor orgi din România și de altfel și ai orgii Catedralei Sf. Iosif. Orga Universității Naționale de Muzică din București a ridicat nivelul studiului orgii la standarde europene, clasa de orgă intrând astfel într-un circuit internaţional.

Clasa de orga unmb universitatea de muzica bucuresti dan racoveanu
dan racoveanu

Biografii

Cantus Ecclesiae

Dan Racoveanu

 
Cantus Ecclesiae

Maria Luisa Andrici

 
Cantus Ecclesiae

Daniel Ciobanu

 

Parteneri

Și tu ne poți susține activitățile noastre. Fie că ești persoană fizică sau firmă, ai posibilitatea să redirecționezi un procent din impozit în asociația noastră. Totodată ne poți ajuta și cu un simplu transfer bancar.

Mai multe informații

Înscrie-te Contact