Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae

Jean-Baptiste Robin

 

Jean-Baptiste Robin este considerat unul dintre cei mai importanți organiști și compozitori francezi de astăzi. Odată cu numirea sa în 2010 ca organist al Capelei Regale de la Palatul Versailles, i s-a asigurat un loc într-un lung șir de organiști francezi celebri, precum François Couperin, Louis Marchand, Louis-Claude Daquin și Claude Balbastre. De asemenea, este profesor de orgă și compoziție la Conservatoire à Rayonnement Régional din Versailles.

Desele sale călătorii de spectacol au oferit recitaluri în 20 de țări europene, Rusia, Israel, Asia (China, Japonia și Coreea de Sud), Canada și aproape jumătate din cele cincizeci de state din Statele Unite ale Americii. A fost un concertist prezentat la săli de concerte internaționale bine-cunoscute: Walt Disney Concert Hall din Los Angeles, Madrid National Auditorium, Philharmonie și Auditorium de Radio France din Paris, Woolsey Hall din New Haven, Cincinnati Museum Center din Union Terminal, Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg, Rusia, Centrul Național pentru Artele Spectacolului și Sala de concerte din Orașul Interzis din Beijing, China, Centrul Cultural Sejong din Seul, Coreea, și Sala de concerte Musashino din Tokyo, Japonia.

În Europa Jean-Baptiste Robin a concertat în festivaluri internaționale din Haarlem, Toulouse-les-Orgues, Masevaux, Saintes, Madrid, Montserrat, Bonn, Dresda, Freiberg, Timișoara printre multe altele. În Franța a fost invitat la biserici celebre precum Notre-Dame, Saint-Sulpice și Saint-Eustache din Paris, și la catedrale europene din Köln, Geneva, Porto, Monaco și, de asemenea, în Poitiers, unde a fost numit organist al celebrului François- Orga Henri Clicquot din 2000-2010.

Ca maestru profesor, a fost un artist distins în rezidență la Universitatea Yale și de mai multe ori profesor la Academia Internațională de Vară pentru Organiști din Haarlem, Olanda, și a predat numeroase cursuri de master pentru American Guild of Organists și numeroase universități și conservatoare, inclusiv Conservatorul de Muzică Oberlin, SUA și Conservatorul Central din Beijing, China. Predă la Seminarul Royaumont-Versailles și în fiecare an la Academia de vară din Poitiers.

A înregistrat lucrările complete ale lui Jehan Alain (Brilliant Classics), Felix Mendelssohn, Louis Marchand (Triton) și François Couperin, precum și propriile sale compoziții. Aceste înregistrări au fost lăudate constant de criticii muzicali și au câștigat numeroase premii în Franța și Anglia, inclusiv mai multe Golden Diapason, Editor's Choice by Gramophone, Academia Charles Cros și Preis der der deutschen Schallplattenkritik Vierteljahresliste. În 2019-20, au fost lansate două CD-uri la Capela Regală din Versailles și un CD la Filarmonica L.A.

Jean-Baptiste Robin a compus peste patruzeci de lucrări, de la cele pentru instrumente solo până la orchestră simfonică, iar lucrările sale au fost interpretate de diverse ansambluri precum Orchestra National de France, Orchestra Filarmonicii, Orchestra Colonne, Orchestra Pays-de-Savoie, Maitrise de Notre-Dame de Paris, sub bagheta dirijorilor Pierre Boulez, Marin Alsop, Laurent Petitgirard, Roberto Fores Veres și Jean Deroyer, precum și interpreți printre care François Salque și Xavier Phillips (violoncel), David Guerrier și Romain Leleu (trompeta), François Chaplin (pian) și mulți organiști din întreaga lume. A primit numeroase comisii importante, inclusiv o lucrare pentru Ansamblul Intercontemporan, comandată și condusă de Pierre Boulez în 2010, pentru cea de-a 85-a aniversare. Muzica sa puternică și inspirată exprimă, arată, spune și dă imaginație... prin utilizarea unor moduri simetrice proprii și numite reflectorizante... Ea pune bazele unui univers mare și stabil și inventează un singular și imediat. culoare recognoscibilă.” (Michel Gribenski). În 2018 a câștigat Marele Premiu Lycéen des Compositeurs la Radio France, în 2017 a fost premiat compozitorul anului de la Radio Belgia.

Jean-Baptiste Robin a studiat la Conservatorul Național Superior de Muzică din Paris, câștigând șapte premii Premier și două diplome postuniversitare în teorie și interpretare la orgă. A studiat orga cu Marie-Claire Alain, Olivier Latry, Michel Bouvard și Louis Robilliard, iar compoziția cu George Benjamin la King's College, Londra.

Jean Baptiste Robin este reprezentat în America de Nord exclusiv de Phillip Truckenbrod Concert Artists, LLC.

Cele mai recente citate:

„Muzicienii de acest calibru sunt neobișnuiți.”

Aurore Leger, Classica (iulie 2020)

„Calitățile sale muzicale, atât ca interpret, cât și ca compozitor, nu mai sunt de lăudat: sensibilitate, atenție la detalii, preocupare pentru cântec, o înțelegere intimă a scrisului și un puternic simț al dramaturgiei.”

Aurore Leger, Classica (mai 2020)

„Jean-Baptiste Robin, interpret și compozitor (...) Fantezia mecanică a acestui foarte rafinat compozitor neoclasic de astăzi dezvăluie o forță evocatoare extrem de personală.”

Paul de Louit, Diapason (mai 2017)

„Avem de-a face cu ceva adevărat extraordinar. Robin se joacă cu îndrăzneală, vervă și cu o atenție neclintită la detaliile coloristice. Rezultatul este un triumf.”

Revista Cor & Orgă iulie/august 2015

„Robin se dovedește a fi un maestru orchestrator în transcrierea lucrărilor pentru pian. Culorile vii abundă în transcrierile de inspirație simfonică ale lui Debussy, Albeniz și Bartok. Abordarea sa este eficientă și în Preludiu și Fugă de Liszt; culoarea lui de înregistrare caleidoscopică nu este nici excesivă, nici distrugătoare, ci este mai degrabă simfonică și captivantă dramatic. Arta lui Robin se bazează pe abordarea sa dramatic incisivă a ritmului, o abordare expansivă și lirică a frazării și o abordare a înregistrării bazată pe culoarea simfonică și grandoare.”

Michael Unger, American Record Guide (mai/iunie 2015)

„Aceasta este o performanță de orgă mare la cea mai expresivă și de bun gust, un pumn sonor care ridică pielea de găină.”

John Terauds, Musical Toronto (ianuarie 2014)

„Propria sa compoziție este o completare semnificativă la capătul cosmic al scalei compozițiilor de orgă. Emoționant, condus, solicitant, amuzant și energic - această muzică trebuie auzită pentru a fi crezută. Uimitor! Mulțumesc, Jean-Baptiste!”

Jonathan Dimmock, Jurnalul Asociației Muzicienilor Anglicani din SUA (iunie 2014)

„La fel ca Virgil Fox, Robin vrea să popularizeze orga interpretând pe ea muzică care ar putea fi deja familiară în alte versiuni și care face o impresie imediată. Robin respectă muzica. Nu face nimic prostesc sau lipsit de gust cu el. Este un jucător imaginativ, cu un fler pentru drama, dar nu permite ca muzica să se transforme într-un vehicul pentru ego-ul său.”

Raymond Tuttle, Fanfare Magazine (mai 2014)

„Robin a studiat în detaliu lucrările complete pentru orgă ale lui Alain cu Marie-Claire; astfel el are cunoștințe directe și aprofundate și experiență care îi informează performanțele. El posedă facilități tehnice abundente, pe lângă muzicalitatea expresivă, poetică și imaginația, toate acestea fiind necesare pentru a interpreta cu succes această muzică. Fiecare generație aduce idei noi și proaspete în repertoriul standard, ceea ce o mare parte din muzica lui Alain a devenit. Aceste înregistrări interesante ale lui Jean-Baptiste Robin sunt, fără îndoială, cele mai bune din generația actuală.”

James Hildreth, organistul american (mai 2013)

„Nu am auzit niciodată o reprezentație a Trois Danses [de Jehan Alain] care să fie egală cu cea a lui Robin: pe rând sumbră, poetică, dramatică și chiar frenetică, face ca această suită care sună atât de des ciudat să prindă viață ca o capodopera unică.”

Michael Fox, The Diapason (decembrie 2012)

Jean-Baptiste Robin
Jean-Baptiste Robin
Jean-Baptiste Robin
Jean-Baptiste Robin
Jean-Baptiste Robin

Parteneri

Și tu ne poți susține activitățile noastre. Fie că ești persoană fizică sau firmă, ai posibilitatea să redirecționezi un procent din impozit în asociația noastră. Totodată ne poți ajuta și cu un simplu transfer bancar.

Mai multe informații

Înscrie-te Contact