Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae

István Potyó

 

István Potyó s-a născut la Brașov și a început studiile muzicale în orașul natal, secția pian. Începând din 2002 este cantorul bisericii franciscane din Brașov, iar începând din 2004 devine cantorul și organistul bisericii Sf. Mihail din Cluj. A absolvit Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, aria de cercetare a studiilor doctorale fiind misele din Transilvania secolel 18-19. În calitate de dirijor al ansamblului Sf. Cecilia a susținut nenumărate concerte, cu o predilecție spre repertoriul transilvan. A studiat orga cu Erich Türk și a susținut numeroase recitaluri atât în țară, cât și în străinătate.

Clasa de orgă a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj a fost reînființată în anul 1990 după o pauză de mai multe decenii. Aceasta nu putuse să funcționeze sub regimul comunist, care privea orga ca pe un dușman din cauza conotației religioase inerente. Dacă la început a lipsit un instrument adecvat, în 1994 a putut fi inaugurat studioul de orgă care adăpostește o orgă istorică construită de Samuel Maetz în anul 1819, provenită de la biserica evanghelică din Hoghilag (jud. Sibiu). În perioada 1990-2015, clasa de orgă a funcționat sub conducerea prof. univ. dr. Ursula Philippi, alături de care au activat apoi și conf. univ. dr. Maria Abrudan și conf. univ. dr. Erich Türk, care sunt în continuare activi. Din anul 2015, acestora li s-a alăturat și lect. univ. dr. Amalia Erdős. Absolvenții rezultați de-a lungul anilor au devenit organiști în diverse biserici clujene și nu numai, cadre didactice la licee de muzică și în instituții de învățământ superior, o parte dintre ei emigrând și activând în Europa Occidentală sau în SUA.

Istvan Potyo

Parteneri

Și tu ne poți susține activitățile noastre. Fie că ești persoană fizică sau firmă, ai posibilitatea să redirecționezi un procent din impozit în asociația noastră. Totodată ne poți ajuta și cu un simplu transfer bancar.

Mai multe informații

Înscrie-te Contact