Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae

Corul Filarmonicii „George Enescu”

 

Corul Filarmonicii „George Enescu” a fost înființat în 1950 la inițiativa dirijorului și compozitorului Constantin Silvestri. Până atunci, marile lucrări vocal-simfonice au fost interpretate doar sporadic pe scenele din România, mai ales de către coruri private și semi profesioniste, care nu corespundeau întotdeauna nivelului Orchestrei Filarmonicii. Odată cu apariția Corului de Stat a avut loc o adevărată transformare a percepției publicului asupra muzicii clasice. Printr-o activitate neobosită și variată - în oratorii, misse, motete, concerte a capella - ansamblul vocal a interpretat toate capodoperele de la Monteverdi la Bach, de la Haydn la Brahms, până la cele mai avangardiste lucrări ale muzicii contemporane. Selectarea atentă a corului, precum și colaborarea cu dirijori de notorietate contribuie la menținerea nivelului profesional pe lângă standardele Orchestrei Filarmonicii.

Din 1990, Corul Filarmonicii „George Enescu” a participat la evenimente extraordinare ale vieții muzicale românești. În 1995 a avut șansa de a lucra cu marele compozitor polonez Krzysztof Penderecki, iar în 1998 a interpretat o versiune concertistică a operei Oedip de George Enescu împreună cu Orchestra National de France și Lawrence Foster, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu.

Dirijorul și pianistul Iosef Ion Prunner, membru al unei cunoscute familii de muzicieni și intelectuali din România (este nepotul lui Constantin Silvestri), a preluat conducerea Corului Filarmonicii „George Enescu” în 1997. În timpul mandatului său care se întinde deja peste două decenii, dirijorul corului a încurajat extinderea repertoriului corului și a susținut și aparițiile solo ale membrilor corului. În acest caz, el joacă adesea rolul acompaniatorului la pian în serile de muzică de cameră.

Ca parte a circuitului muzical european, Corul Filarmonicii „George Enescu” merge regulat în turnee internaționale, având deja concerte în Spania, Franța, Italia, Bulgaria, Grecia. Printre cele mai importante realizări recente merită amintite colaborările cu orchestre și dirijori de prim calibru la Festivalul George Enescu: Daniel Barenboim și Staatskapelle Berlin (în Four Sacred Pieces de Verdi), Vladimir Jurowski și The London Philharmonic Orchestra (în opera Oedip a lui Enescu, care a fost repetat la scurt timp în deschiderea sezonului aceleiași orchestre britanice), Kirill Petrenko cu Berliner Philarmoniker și Vladimir Jurowski cu KonzertHausOrchestra. Înregistrări de CD-uri și DVD-uri cu Liturghia lui Rahmaninov, înregistrări cu Zubin Mehta și Vasily Petrenko etc., dar şi emisiunile radio RSB sau Radio France s-au bucurat de aprecierea criticilor şi a publicului meloman.

Corul Filarmonicii George Enescu

Parteneri

Și tu ne poți susține activitățile noastre. Fie că ești persoană fizică sau firmă, ai posibilitatea să redirecționezi un procent din impozit în asociația noastră. Totodată ne poți ajuta și cu un simplu transfer bancar.

Mai multe informații

Înscrie-te Contact